کمیته نیروهای مسلح کنگره آمریکا یک مصوبه درباره تحریم شرکای نفتی رژیم ایران ارائه داد

کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا، پیشنهادی را تصویب کرده است که براساس آن وزارت دفاع این کشور از خرید فرآورده های نفتی از شرکت هایی که با بخش انرژی ایران همکاری می کنند، منع می شود.

قرار است قانونگذاران آمریکا، در پایان هفته جاری، به این پیشنهاد که به لایحه هزینه های دفاعی ایالات متحده پیوست شده است، رای دهند.
این متمم بر لایحه ی هزینه های نظامی وزرات دفاع آمریکا، در کمیته ی نیروهای مسلح مجلس نمایندگان این کشور افزوده شده و گفته می شود که از پشتیبانی کامل اعضای دمکرات و جمهوریخواه این مجلس برخوردار است.

 

قانونی شدن این پیشنهاد، بویژه برای کمپانی های اروپائی که با وزارت دفاع آمریکا قرارداد سوخت رسانی دارند و در همانحال در بخش انرژی ایران نیز فعال اند، هزینه های سنگینی خواهد داشت.

گامی دیگر برای گسترش تحریمهای یک جانبه

با قانونی شدن این طرح، تحریم های یکجانبه ی آمریکا علیه دولت ایران، به نحو چشمگیری گسترش خواهد یافت و عرصه صادرات نفت ایران را نیز در بر خواهد گرفت.

وال استریت جورنال، روزنامه ی معروف چاپ نیویورک که نسخه ای از مصوبه ی کمیته ی نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا را به دست آورده، روز سه شنبه نوشت که در این متمم، تصریح شده که وزارت دفاع، نباید با شرکت ها و افراد حقیقی و حقوقی که در صنایع انرژی ایران فعالیت می کنند و با جمهوری اسلامی روابط بازرگانی و تجاری نفتی دارند، هیچ نوع قراردادی امضا کند.

اگرچه تا قانونی شدن این پیشنهاد راه نسبتا درازی در پیش است و ممکن است با مخالفت سنای آمریکا، کاخ سفید و پنتاگون رو به رو شود، با این همه، چنین کردار و کنشی از سوی نهاد قانونگذاری ایالات متحده، از نارضائی مکرر و مداوم کنگره، در زمینه  ناکارآئی تلاش های بین المللی برای اعمال تحریم های کارساز علیه حکومت ایران حکایت می کند.

اهمیت طرح جدید

برای درک اهمیت این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا، کافی است به میزان مصرف مواد نفتی وزارت دفاع این کشور نظر انداخت که براساس برآورد کنگره، برای ناوگان های دریائی، هوائی و واحد های موتوری ارتش آمریکا، پنتاگون، روزانه چهارصد هزار بشکه مواد پالایش شده ی نفتی مصرف می کند.

کمپانی های بزرگ نفتی اروپا مانند شرکت انگلیسی - هلندی رویال داچ شل و شرکت بریتیش پترولیوم، در سال های اخیر در صدر تامین کنندگان مواد سوختی مورد نیاز وزارت دفاع آمریکا بوده اند.

طبق یک برآورد، از سال دوهزار میلادی تا کنون، کمپانی شل، قراردادی به ارزش هشت میلیارد و هشتصد میلیون دلار با پنتاگون داشته است.

ارزش قرارداد بریتیش پترولیوم نیز تا سال گذشته میلادی، هفت میلیارد و دویست میلیون دلار بوده است. این دو کمپانی در همان حال از خریداران نفت خام ایران هستند که به نوشته ی وال استریت جورنال، شرکت شل اخیرا کوشیده است تا خریدهای نفتی خود از ایران را پنهان نگاه دارد.

دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا، در حال حاضر مشغول بررسی لایحه ی مشترک جداگانه ای هستند که براساس آن، فروش بنزین و دیگر مواد پالایش شده ی نفتی به ایران منع خواهد شد ولی همچنان که وال استریت جورنال نوشته است خرید نفت خام از ایران بسیار سودآورتر از فروش بنزین به این کشور است.

تدوین کنندگان طرح جدید، هاوارد مک کئون نماینده  جمهوریخواه از کالیفرنیا و آیک اسکلتن عضو دمکرات مجلس نمایندگان از ایالت میسوری هستند و گفته می شود که تا پایان هفته ی جاری، دیگر قانونگذاران نیز به آن رای خواهند داد.
(رادیو فردا، 5خرداد)