تحولات سوریه به دنبال حمله هوایی به تاسیسات شیمیایی دیکتاتور سوریه

سران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان با صدور بیانیه‌یی، ضمن محکوم‌کردن حمله شیمیایی رژیم اسد به دوما، تهاجم نظامی مشترک آمریکا، فرانسه و انگلستان به دیکتاتور سوریه را «ضروری» دانسته و بر حمایت خود از آن تأکید کردند.

در این بیانیه، آمده است: «ما سران جی ۷ از کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلستان، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، در محکوم‌کردن حمله شیمیایی ۷ آوریل در غوطه شرقی... با قوی‌ترین عبارات ممکن متحدیم.
ما تماماً از همه تلاش‌های صورت‌گرفته توسط آمریکا، انگلستان و فرانسه برای تضعیف توامندی تسلیحات شیمیایی رژیم اسد و جلوگیری از هرگونه استفاده از آن در آینده، آن‌چنان که در اقدام (این سه کشور) در ۱۳ آوریل به نمایش گذاشته شد، حمایت می‌کنیم».
بیانیه سران هفت کشور بزرگ صنعتی جهان، می‌افزاید: «استفاده از تسلیحات شیمیایی، نقض کنوانسیون تسلیحات شیمیایی است و تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌المللی به‌شمار می‌رود. به‌کارگیری مکرر تسلیحات شیمیایی... توسط رژیم اسد، در گذشته توسط بازرسان مستقل بین‌المللی تأیید شده است. ما این استراتژی عمدی را برای به وحشت‌انداختن مردم و وادار کردن آنها به تسلیم محکوم می‌کنیم».
سران جی هفت با تأکید بر این که در اختیار داشتن تسلیحات شیمیایی توسط رژیم اسد طبق قطعنامه شورای امنیت ممنوع است، می‌افزایند: «ما همراه با هم علیه مصونیت برای کسانی که چنین تسلیحاتی را در هر کجا، هر زمان و تحت هر شرایطی استفاده می‌کنند، می‌ایستیم. ما هم‌چنان به راه حل دیپلماتیک در جنگ سوریه متعهدیم و... از تلاش‌های فرستاده ملل متحد در راستای یک انتقال سیاسی فراگیر و معتبر طبق قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت و بیانیه ژنو، حمایت می‌کنیم».

مایک پنس معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره حمله به دیکتاتور سوریه، گفت: «جمعه‌شب به فرمان رئیس‌جمهور (دونالد) ترامپ، ایالات متحده همراه با متحدانش فرانسه و انگلستان، حملات دقیقی را علیه برنامه تسلیحات شیمیایی دیکتاتور سوریه بشار اسد، انجام داد. ما در پاسخ به استفاده اسد از تسلیحات شیمیایی علیه غیر نظامیان که یک عمل وحشتناک است، اقدام کردیم... حمله (شیمیایی اسد) وجدان جهان را وحشت‌زده و شوکه کرد...».
مایک پنس، اضافه کرد: «قوای مسلح ایالات متحده در حمله‌یی که پرزیدنت ترامپ گفته است به‌نحوی عالی به اجرا درآمد، برنامه تسلیحات شیمیایی رژیم اسد را فلج کردند».

ترزا می نخست‌وزیر انگلستان در سخنرانی خود در پارلمان این کشور، گفت: «حملات آمریکا، انگلستان و فرانسه به‌نحو قابل توجهی گسترده‌تر از اقدام ایالات متحده بعد از حمله (رژیم اسد) به خان شیخون بود و به‌طور مشخص بدین منظور طراحی شده بود که تأثیر گسترده‌تری بر توامندی و تمایل این رژیم برای استفاده از تسلیحات شیمیایی داشته باشد».
وی تأکید کرد: «یک حمایت گسترده بین‌المللی از اقدامی که ما در پیش گرفتیم وجود دارد».
ترزا می درباره جنایت شیمیایی اسد در دوما، گفت: «این واقعیت که چنین جنایتی می‌تواند در جهان امروز ما به‌وقوع بپیوندد، لکه ننگی برای بشریت است».

ادوارد فیلیپ نخست‌وزیر فرانسه طی سخنانی در مجلس ملی این کشور درباره حمله به دیکتاتور سوریه، گفت: «این عملیات موفقیت‌آمیز بود و ما هر سه سایتی را که هدف قرار گرفته بود، نابود کردیم... ما یک پیام قاطع، روشن و قوی فرستادیم».
وی اضافه کرد: «عملیات ما با حمایت گسترده بین‌المللی مواجه شد؛ هم از سوی متحدانمان و به‌خصوص آلمان... و هم از سوی سازمان‌های بزرگ بین‌المللی (هم‌چون) اتحادیه اروپا، ناتو و شورای همکاری خلیج (فارس)».

به گزارش سایت ائتلاف ملی سوریه، نصر حریری رئیس هیأت عالی مذاکرات اپوزیسیون سوریه، گفت: تمامی حملات اسد علیه شهروندان سوریه باید متوقف شود و نه فقط حملات شیمیایی.

هم‌چنین نذیر حکیم دبیرکل ائتلاف ملی سوریه گفت که حملات به رژیم اسد باید علاوه بر تأسیسات شیمیایی، تمامی مواضع نظامی که این رژیم از آن برای حمله به غیر نظامیان استفاده می‌کند را نیز شامل شود.
وی خواهان فعال‌شدن روندی برای محاکمه جنایتکاران جنگی و ناقضان قطعنامه‌های بین‌المللی در پرونده سوریه و در رأس آنها شخص بشار اسد شد.

وزارت دفاع آمریکا تصاویر هوایی از تأسیسات رژیم اسد را که در حمله ۱۴ آوریل هدف قرار گرفتند قبل و بعد از این حمله منتشر کرد که نشان‌دهنده حجم تخریب این سایت‌هاست.
وزارت دفاع آمریکا درباره این حمله نوشت: «رئیس‌جمهور دونالد ترامپ حمله مشترک نیروهای ایالات متحده، فرانسه و انگلستان... را علیه توامندی‌های تسلیحات شیمیایی... در سوریه اعلام کرد تا بشار اسد... را از به‌کارگیری تسلیحات ممنوعه شیمیایی باز دارد».

وال استریت ژورنال نیز تصاویر هوایی دیگری را از این تأسیسات قبل و بعد از حمله مشترک سه کشور منتشر کرد؛ این منبع درباره مرکز برزه در بیرون دمشق نوشت: «ژنرال مک‌کنزی (مدیر کمیته قوای مسلح ارتش آمریکا) این مرکز را «‌قلب برنامه تسلیحات شیمیایی (رژیم) سوریه» نامید... به گفته یک آژانس اطلاعات غربی، این تأسیسات در نصب تسلیحات شیمیایی بر روی موشک‌ها و توپ‌های دوربرد تخصص داشته است. تصاویر این سایت نشان می‌دهد که حمله (سه کشور) این مرکز را با خاک یکسان کرده است».