ابعاد فاجعه‌بار نابودی مراتع و جنگل‌ها

ابعاد بی‌کفایتی، بی‌برنامگی و سردرگمی حکومت برای حل مشکلات روبه رشد معضلات محیط‌زیست تنها به منابع آبی، دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌ها ختم نمی‌شود، بلکه فراتر از آن‌ها اکنون به‌طور گسترده‌ای به مراتع و جنگل‌ها نیز سرایت کرده است. نمونتا بحران آب در کشور به حدی است که در آبان 1392 موسسه صلح در آمریکا نخستین علائم هشداردهنده را در رابطه با بحران آب در ایران اعلام کرد. این موسسه در گزارشی در این رابطه نوشت: ” در حال حاضر خطری که از جانب بحران قریب‌الوقوع زیست‌محیطی در ایران احساس می‌شود، به‌مراتب بیش از خطر دشمنان خارجی و منازعات سیاسی داخلی است “.

همچنین درحالی‌که بخش بزرگی از استان‌های کشور با پدیده‌های گردوغبار و بخش‌های بزرگی نیز با بحران بی‌آبی روبر است، اکنون باید به این مجموعه، بحران دیگری بنام ” نابودی مراتع و جنگل‌ها “ را نیز اضافه کرد. بنا بر آمار سازمان محیط‌زیست حکومت در هر ثانیه ” 350 مترمکعب جنگل و مراتع “ در ایران نابود می‌شود؛ بنابراین گزارش (سایت خبر آنلاین 28 فروردین 1394) مدیرکل زیستگاه‌ها و امور مناطق در سازمان محیط‌زیست حکومتی در سخنانی به گوشه‌ای از ابعاد فاجعه‌بار نابودی جنگل‌ها اعتراف کرد و افزود: «پژوهش‌ها نشان می‌دهد در چهار دهه گذشته وسعت جنگل‌های کشور از 18 میلیون هکتار به 12 میلیون هکتار رسیده است».
وی سپس گفت: «با اشاره به پژوهشنامه اتحادیه جهانی حفاظت جنگل‌ها اشاره و خاطرنشان کرد: این پژوهشنامه نیز عامل اول تخریب جنگل‌ها را تغییر کاربری و تبدیل اکوسیستم به نوع استفاده دیگر می‌داند که متأسفانه این موضوع در کشور ما نیز شایع است. حمله آفات به جنگل و خشک‌سالی‌ها ازجمله تخریب‌های ثانویه‌ای است که به جنگل‌ها تحمیل می‌شود». وی با تأکید بر این‌که آمار رسمی برای نابودی جنگل‌ها در 10 سال گذشته در دست نیست، گفت: ” اما پژوهش‌های صورت گرفته بیانگر این امر است که در هر ثانیه 350 مترمکعب جنگل و مرتع در ایران از دست می‌رود “. وی با اشاره به گستره جنگل‌ها در استان‌های شمالی گفت: ” به نظر می‌رسد روند تخریب جنگل‌ها در استان مازندران از میان جنگل‌های شمال بیشتر از سایر جنگل‌ها باشد “.
این کارگزار حکومتی در ادامه با اشاره به جنگل‌های زاگرس مرکزی افزود: «در این منطقه به دلیل تأمین نیازهای اقتصادی و معیشت مردم و نیز تعداد جمعیت ساکن در این منطقه روند شدیدتری را در تخریب جنگل‌ها داریم».
29 فروردین 1394