نویسنده: جان گیزی
در پی بمباران تأسیسات هستهیی ایران توسط آمریکا در ۲۱ژوئن و درخواستهای بعدی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل، برای تغییر رژیم، رهبر بزرگترین گروه مقاومت ایران تأکید میکند: «قیام مردم ایران یک آرزوی دوردست نیست، بلکه هماکنون در جریان است».
در گفتگویی اختصاصی با نیوزمکس از مقر خود در پاریس (از طریق ایمیل)، خانم مریم رجوی، رئیسجمهور برگزیده شورای ملی مقاومت ایران، خاطرنشان کرد که حتی پیش از حملات هوایی اسراییل و آمریکا، نیروهای شورشی شورای ملی مقاومت در داخل کشور در حال پیشروی بودهاند.
وی به ما گفت: «تنها در ۷سال گذشته، ۵قیام سراسری، هر یک در بیش از ۱۵۰شهر، ایران را لرزانده و پایههای این رژیم را بهشدت متزلزل کرده است. امروز دیکتاتوری مذهبی در ضعیفترین موقعیت خود از سال ۱۹۷۹ قرار دارد. دلایل آن روشن است: فروپاشی مهارناپذیر اقتصادی، ناتوانی رژیم در ارائه خدمات حیاتی همچون برق، گاز و آب، فساد فراگیر و سرکوب بیوقفه؛ عواملی که قیام ۲۰۲۲ را نیز شعلهور ساخت».
خانم رجوی افزود: سقوط حزبالله در لبنان و سرنگونی بشار اسد در سوریه «سپر خارجی» خامنهای را به کلی درهمشکسته است. او گفت: «از دست دادن هر گونه متحد قابل اتکا، دلیل آن است که پروژه تسلیحات اتمی [برای خامنهای] اهمیتی دوچندان یافته، اما اکنون به یک منبع بحران جدید برای رژیم بدل شده است».
رجوی به انتقاداتی که همواره از سوی برخی مطرح میشود -یعنی اینکه تبعیدیها برای سرنگونی دیکتاتورها در کشورهایشان هیچ حضور واقعی و ارتباطی با مردم داخل ندارند- پاسخ داد.
به گفته او: «شورای ملی مقاومت ایران و بهویژه رکن اصلی آن، سازمان مجاهدین خلق ایران، شبکههای گستردهیی را در سراسر ایران ایجاد کردهاند. کانونهای شورشی مجاهدین -که از زنان و مردان شجاع از همه اقشار جامعه تشکیل شدهاند- قلب تپنده این جنبش در داخل کشور هستند. آنان سازماندهی اعتراضات، توزیع مواد ضدرژیم و مهمتر از همه، شکستن دیوار سانسور و وحشت را پیش میبرند».
رجوی با تأکید فراوان افزود: «واحدهای مقاومت هر روز فعالتر و گستردهتر میشوند. تمرکز آنها بر سازماندهی، افزایش آگاهی، الهامبخشی به دیگران و هدف قرار دادن سپاه پاسداران و سایر نهادهای سرکوبگر است. سرنگونی این رژیم دیگر مسأله "اگر" نیست، بلکه "چه زمانی" است».
بهعنوان شاهدی بر این ادعا، او به «مقامات ارشد رژیم -از جمله خود خامنهای و رئیس مجلس- اشاره کرد که بارها نقش محوری مجاهدین خلق در برانگیختن قیامهای ۲۰۱۸، ۲۰۱۹ و ۲۰۲۲ و سازماندهی مقاومت گستردهتر» را اذعان کرد.
رجوی گفت: «عملیات مخفیانهیی که در ایران انجام شد، موفق به جمعآوری و ارسال برخی از محرمانهترین و حساسترین اطلاعات رژیم به مجاهدین خلق گردید. افشای پروژههای هستهیی رژیم در ۳۴سال گذشته -همچنین طرحهای تروریستی و جنایات پنهان آن- تنها به لطف شبکههای سازمانیافته و پایگاه اجتماعی گسترده مجاهدین در داخل ایران ممکن شده است».
وی افزود: «بر مبنای همین شبکه، مجاهدین تاکنون بیش از ۱۳۰ افشاگری درباره برنامه تسلیحات اتمی تهران داشتهاند».
چرا ایرانیان اکنون خسته و بیزار شدهاند؟
نیوزمکس یادآور شد که بسیاری از آمریکاییها، تقلب آشکار انتخاباتی در سال ۲۰۰۹ برای جلوگیری از پیروزی میرحسین موسوی و قتل وحشیانه مهسا امینی ۲۲ساله بهدلیل رعایت نکردن حجاب اجباری را رخدادهایی میدانند که رژیم را ساقط نکرد. پرسیدیم: امروز چه تفاوتی وجود دارد؟
رجوی پاسخ داد: «شرایط امروز اساساً متفاوت است و برای رژیم بسیار خطرناکتر و بحرانیتر شده است. اولاً، رژیم بسیار ضعیفتر از ۱۶سال پیش و حتی ۳سال پیش است. خشم و نفرت عمومی از رژیم چندین برابر شده است. پایگاه اجتماعی آن بهشدت کاهش یافته، وضعیت اقتصادی فاجعهبار است و کشور در آستانه ورشکستگی قرار دارد.
ثانیاً، رهبری قیام ۲۰۰۹ از درون خود رژیم بود. بنابراین، وقتی قیام بالا گرفت و مردم خواستار تغییر رژیم شدند، این رهبران به جای ایستادن کنار مردم و جنبش، به حفظ نظام اولویت دادند و پشت مردم را خالی کردند.
ثالثاً، مقاومت سازمانیافته در داخل کشور اکنون بسیار قویتر از ۱۶سال پیش است. امروز کانونهای شورشی مجاهدین خلق ساختار، انضباط و حضور سراسری لازم برای هدایت خشم عمومی و تبدیل آن به یک قیام هدفمند و پایدار را دارند.
رابعاً، در مقایسه با ۳سال پیش، خامنهای تمام سپرهای حفاظتی خود را که در منطقه از طریق مزدورانش ایجاد کرده بود از دست داده است. در دو انتخابات سال ۲۰۲۴، متحمل شکست شد و هر دو انتخابات با تحریم گسترده مردم مواجه شد و سپاه پاسداران -ستون فقرات رژیم- نیز ضربات سنگینی متحمل شد.
خامساً، حمایت بینالمللی از شورای ملی مقاومت -بهعنوان آلترناتیو دموکراتیک- و طرح ۱۰مادهیی آنکه اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا و هزاران قانونگذار در سراسر جهان آن را تأیید کردهاند، فضای جهانی مطلوبی را برای تغییر در ایران ایجاد کرده است».
در هر مصاحبهیی با رهبر اپوزیسیون ایران، ناگزیر بحث به شناخته شدهترین چهره مخالف رژیم -رضا پهلوی، فرزند شاه مخلوع ایران- کشیده میشود؛ کسی که پس از بمبارانها، رسانهها بیشتر به او پرداختهاند. از خانم رجوی پرسیدیم چرا او چنین پوشش رسانهیی وسیعی دارد؟
رجوی پاسخ داد: «آنچه بقایای رژیم شاه میخواهند چیزی جز احیای یک دیکتاتوری تکحزبی و سرکوبگر نیست. آنان نه سازمان واقعی برای تغییر دارند و نه هیچ پایگاه اجتماعی اصیلی در داخل ایران. حتی ادعا میکنند که با فرماندهان سپاه پاسداران در ارتباط مستمر هستند! گزارشهای موثق متعددی وجود دارد که رژیم، چون خطری از جانب بقایای سلطنت احساس نمیکند، آگاهانه آنان را تبلیغ میکند تا چنین القا کند که تنها گزینه جایگزین رژیم کنونی بازگشت به گذشته است؛ تا مردم را از طلب تغییر واقعی دلسرد کند».
وی افزود: «مردم ایران که هم از تاج و هم از عمامه رنج دیدهاند، نه گذشته را میخواهند و نه حال را؛ آنها آیندهای عاری از هر گونه استبداد -یک جمهوری دموکراتیک- را میخواهند».
آیا احتمال پیوستن نیروهای نظامی و انتظامی به مقاومت وجود دارد؟
در مورد امکان پیوستن نیروهای نظامی و پلیس به صف مقاومت، رجوی چندان خوشبین نبود.
او گفت: «در مورد سطوح بالای سپاه پاسداران و سایر نیروهای سرکوبگر، خامنهای فقط وفادارترین افراد را منصوب میکند؛ کسانی که بقای خود را جداییناپذیر از بقای رژیم میبینند. علاوه بر این، در هر سطحی، آنها تحت نظارت روزانه ارتشی از آخوندها بهعنوان ‘نماینده ولیفقیه’ قرار دارند. البته همواره افرادی خواهند بود که جدا میشوند، اما در سطوح بالا این یک استثناء است نه قاعده».
اما بلافاصله اضافه کرد: «علائم نارضایتی و ریزش در میان ردههای پایینتر نیروهای نظامی و امنیتی رژیم روزبهروز آشکارتر میشود؛ که از فشارهای اقتصادی، فرسودگی روحی و فروپاشی مشروعیت نشأت میگیرد. دستگاه سرکوب رژیم هنوز پابرجاست، اما هر روز شکنندهتر میشود و ترکهای آن گسترش مییابد».