بازتاب قیام ایران در جامعه بین‌الملل

 

با گذشت هفت روز از قیام قهرمانانه مردم ایران و در حالیکه دیکتاتوری ولی‌فقیه تلاش دارد تا با سانسور و ممانعت از انتشار اخبار مربوط به این خیز ملی، بر واقعیتی بنام وجود «سرنگونی» سرپوش بگذارد، اما به یمن شبکه‌های مجازی و ماهواره‌ای و به یمن فعالیت‌های مستمر از سوی ایرانیان آزاده و اشرف نشانان، شاهد انعکاسات گسترده قیام در سطح رسانه‌ای، افکار عمومی، محافل سیاسی و دیپلماتیک هستیم.

برای نمونه وزارت خزانه‌داری آمریکا در با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که «گشت ارشاد رژیم ایران را به خاطر آزار و خشونت علیه زنان ایرانی و نقض حقوق تظاهرکنندگان در فهرست تحریم‌های خود قرار می‌دهد».
این بیانیه در ادامه می‌افزاید: «اوفک هم‌چنین ۷ تن از رهبران ارشد سازمان‌های امنیتی رژیم ایران، شامل گشت ارشاد، وزارت اطلاعات، نیروی زمینی ارتش، نیروی بسیج و نیروی انتظامی را هدف تحریم‌های خود قرار می‌دهد». (سایت مجاهدین خلق 31 شهریور 1401)

بدین‌سان علاوه بر سپاه سرکوبگر پاسداران، بیت خامنه‌ای و یا اشخاص حقیقی مانند آخوند جلاد ابراهیم رئیسی، آخوند اژه‌ای و بسیاری از فرماندهان سرکوبگر، اکنون یکی دیگر از ارگان‌های ماشین قتل و کشتار در دیکتاتوری ولی‌فقیه نیز به جمع تحریم شدگان اضافه شده است.
 
در نمونه‌ای دیگر رئیس‌جمهور آمریکا در سخنان خود در جمع ملل متحد، ضمن حمایت از قیام آفرینان تأکید کرده است: «ما امروز در کنار مردم و زنان شجاع ایران می‌ایستیم که همین الآن برای حفظ حقوق پایه‌ای خود در حال تظاهرات هستند».

همچنین موضع‌گیری‌های وزیر خارجه آلمان، وزیر خارجه جمهوری چک، رئیس‌جمهور شیلی، وزیر خارجه استرالیا، وزیر امور خارجه انگلیس وزیر امور خارجه کانادا، وزیر امور خارجه ایتالیا و یا بیانیه اتحادیه اروپا، به همراه تعداد زیادی از سناتورها و نمایندگان کنگره در ایالات‌متحده، سخن از آن دارند که جهان امروز همچنان خود را به حفظ حقوق انسانی و کنوانسیون‌های جهانی در دفاع از حقوق بشر در ایران تحت حاکمیت خامنه‌ای متعهد می‌داند.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، نانسی پلوسی ازجمله گفته است: «صداهای شجاعانه مردم ایران در سراسر جهان شنیده می‌شود.» او می‌افزاید: «تهران باید به کارزار خشونت‌آمیز و سیستماتیک برای آزار زنان و دختران پایان دهد».

در نمونه‌ای دیگر وزیر خارجه آلمان ضمن محکوم نمودن سرکوب زنان تأکید کرده است: «زمانی که زنان امنیت نداشته باشند، کل جامعه فاقد ایمنی و امنیت است. بئربوک با تأکید براین که رفتار جمهوری اسلامی با زنان نقض حقوق آن‌ها و به‌طریق‌اولی نقض حقوق بشر است، از قصد دولت آلمان برای طرح این موضوع در شورای حقوق بشر سازمان ملل خبر داد.». (خبرگزاری آلمان ۲۲ سپتامبر ۲۰۲۲)

در سطح رسانه‌ای نیز شاهد انعکاسات گسترده‌ای از سوی خبرگزاری‌ها، مطبوعات رادیوتلویزیون‌ها در کشورهای مختلف می‌باشیم.
برای نمونه خبرگزاری‌های آلمان، فرانسه و یا آسوشیتد پرس بطور مفصل از قیام در ایران گزارش داده و از جمله نوشته‌اند: «دفتر حقوق‌بشر سازمان ملل متحد خواستار انجام تحقیقات شد. ایالات متحده که در تلاش برای احیای توافق هسته‌یی ۲۰۱۵ با ایران است، از جمهوری اسلامی خواست به «آزار و اذیت سیستماتیک» زنان پایان دهد. ایتالیا نیز مرگ او را محکوم کرد».

واشنگتن‌پست نیز در گزارشی می‌نویسد: «اینستاگرام و واتس آپ اکنون مسدود شده‌اند و دسترسی به اینترنت و خدمات تلفن همراه در بسیاری از نقاط کشور قطع و یا کند شده است. برخی از تظاهرکنندگان پاسگاه‌های پلیس و نیروهای سپاه را هدف قرارداده‌اند».

همچنین خبرگزاری فرانسه نیز از تجمع شماری زیادی از شهروندان ترکیه مقابل جاسوس خانه رژیم در استانبول خبر داده است. بنابراین گزارش آنان «به نشانهٔ اعتراض به مرگ مهسا امینی و همبستگی با معترضان و تظاهرکنندگان در داخل ایران در مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در استانبول اجتماع کرده و دست به اعتراض زدند».

به‌موازات این گزارش‌ها، معاون مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین‌الملل نیز اعلام کرد: «تازه‌ترین سرکوب وحشیانه اعتراضات در ایران، در حالی انجام می‌شود که هم‌زمان ابراهیم رئیسی، در سازمان ملل سخنرانی می‌کند.
باوجود شواهدی معتبر مبنی بر دست داشتن رئیسی در جنایت علیه بشریت، به او درصحنه‌ای بین‌المللی تریبونی داده شده است که یادآور تأثیر منفی شکست‌های مکرر کشورهای عضو سازمان ملل در مقابله با مصونیت جمهوری اسلامی ایران از مجازات سنگین جنایتش است».