تحقیقات ۶۰ ساله ژاپن درباره قطب جنوب

امسال مصادف با شصتمین سالگرد تحقیقات ژاپن در سرزمین قطب جنوب است.

منطقه قطب جنوب، حدود ۱۴ هزار کیلومتر از ژاپن فاصله دارد. از زمانی که ایستگاه تحقیقاتی «شُوا» فعالیت خود را آغاز کرد، گروه های اعزامی کم و بیش، هر ساله با قایق یا هواپیما به این منطقه فرستاده شده اند.
 
تاکنون، حدود ۱۹ کشور در تمام مدت سال، ۴۰ ایستگاه تحقیقاتی در قطب جنوب دارند. ژاپن در این منطقه چهار ایستگاه تحقیقاتی دارد که در آنها مشاهدات هواشناسی و مطالعات دیگر انجام می شود. پژوهش درباره سرزمین قطب جنوب و اطلاع یافتن از تغییراتی که در کره زمین ایجاد می شود، زمانبر است. به عنوان نمونه، کشف سوراخ لایه اوزُن تنها طی تحقیقات یک یا دوساله امکان پذیر نبود. نمونه دیگر، شمار بسیار زیاد شهاب سنگ هایی است که در سرزمین قطب جنوب یافت شده است. پیش از شروع تحقیقات، هیچ پژوهشگری در جهان وجود این همه شهاب سنگ در این قاره را پیش بینی نمی کرد.
شاید در هیچ جای دیگری از کره زمین، این شمار زیاد از اجسام فضایی را نتوان یافت. بتازگی شهاب سنگ هایی از ماه و مریخ کشف شده است. این موضوع باعث پیشرفت زیاد پژوهش ها در حوزه علوم مربوط به کره زمین و مواد موجود در سیارات منظومه شمسی شده است. یکی از ایستگاه های تحقیقاتی ژاپن بر فراز یک لایه یخی قطور سه هزار متری قرار دارد. پژوهشگران در آن جا، اقدام به سوراخ کردن این لایه یخی از سطح تا بستر آن کردند. یخ موجود در سرزمین قطب جنوب، انباشتی از برفی است که باریده و سفت و سخت شده است. بنابر این، لایه های عمیق تر قدیمی تر هستند. پژوهشگران توانسته اند به نمونه هایی از لایه های پیوسته دست پیدا کنند و تغییرات آب و هوایی ظرف صدها هزار سال گذشته را در بیاورند. هم اکنون به پدیده گرمایش بر روی کره زمین، توجه بیشتری می شود، اما برخی مناطق در جو کره زمین، دارند بسیار سرد می شوند. بنابر این، یک موضوع کلیدی در آینده، نحوه تعیین دامنه گرمایش جهانی است. آشکار ساختن این که چگونه این پدیده تغییر خواهد کرد و تاثیراتی که این موضوع بر روی مردم خواهد داشت از موضوعات حائز اهمیت خواهد بود.