رویتر: مالکی نهایتا سرخم کرد

نوری مالکی در یک کنفرانس مطبوعاتی با حضور حیدر العبادی که به تشکیل دولت جدید این کشور مکلف شده  است، کنار کشیدن خود را از قدرت، اعلام کرد.

به گزارش الجزیره دراین کنفرانس اعضای دولت و لیست مالکی حضور داشتند.
آسوشیتدپرس نوشت، تصمیم مالکی برای کناره‌گیری از قدرت توسط نمایندگان شیعه پارلمان عراق هم تایید شده و از تلویزیون رسمی این کشور اعلام شد.
تلویزیون سی ان ان گزارش داد: نوری مالکی در بحبوحه خونریزی فرقه ای و بحران سیاسی عراق  کنار کشید. کناره‌گیری وی زمانی اعلام شد که همه کسانی که به‌عنوان متحد مالکی  شناخته می شدند، به کسانی پیوسته بودند که می‌گفتند مالکی باید برود.
خبرنگار ارشد سی ان ان در عراق گفت: علت اصرار مالکی برای ماندن،  وضعیت امنیت شخصی او بوده است. مالکی از این می ترسد که بعد از کناره گیری دستگیر شود. این مرد از آینده خود می‌ترسد..
خبرگزاری رویترخبر داد: روز پنجشنبه نوری مالکی نهایتا در برابر فشارهای موجود سرخم کرد و با کناره گیری خود، راه را برای یک دولت ائتلافی جدیدی باز کرد.
به نوشتهٴ روزنامهٴ وال استریت ژورنال، سیاست وزارت خارجه آمریکا از روز یکشنبه علیه مالکی چرخید تا اطمینان حاصل شود که مالکی مانع یک انتقال سیاسی جدید نمی‌شود.
بر اساس نوشتهٴ این روزنامه، برت مگ گرک که جلودار پیشبرد این سیاست بوده، روز یکشنبه به دنبال سخنرانی مالکی به سرعت یک توییت نوشت و از مالکی خواست به قانون اساسی کشورش احترام بگذارد. وی هم‌چنین به سیاستمداران عراقی فراخوان داد تا اطمینان حاصل کنند آنها تحت حبس خانگی قرار نگرفته اند.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشت: دخالت تمام وقت مک گرک، از تهاجمی ترین گامهایی بود که توسط آمریکا برداشته شد تا با مالکی که کاخ سفید همین چند ماه پیش ظاهرا از قرار دادن او در سکان [قدرت] در بغداد خشنود بود، قطع رابطه کند.
سازمان ملل متحد و مقامات آمریکا از کناره‌گیری مالکی استقبال کردند.
در بیانیهٴ وزارت خارجه آمریکا آمده است: ما مصرانه از آقای عبادی و همه رهبران عراق می‌خواهیم  تا به سرعت برای تکمیل این پروسه  به پیش بروند و تلاشهای اقشار مختلف عراق علیه تهدید مشترک از طرف داعش را تحکیم بخشد. همسو با توافق چارچوب استراتژیک، آمریکا، آماده است تا با دولت جدید فراگیر در مقابله با این تهدید، شریک باشد.
باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر خواهان تشکیل یک دولت جدید و فراگیر در عراق شد که «از جانب همة عراقیان سخن بگوید».
اوباما روز پنجشنبه طی سخنانی دربارة وضعیت عراق اعلام کرد، «محاصرة داعش بر کوه سنجار در هم شکسته شده» و «ما به حملات هوایی برای محافظت مردم و تأسیسات خودمان در عراق ادامه خواهیم داد.».
وی هم چنین بر ادامه کمکهای انسان دوستانه درشمال عراق همراه  با دیگر شرکای بین‌الملی آمریکا تأکید کرد.
در همین حال فرانسوا اولاند رئیس‌جمهور فرانسه در یک تماس تلفنی با فؤاد معصوم رئیس‌جمهور عراق اعلام کرد، کمک‌های انسان‌دوستانة فرانسه به این کشور افزایش خواهند یافت.
بنا به اطلاعیة کاخ الیزه، اولاند ارسال فوری تجهیزات نظامی را در پی درخواست مسعود بارزانی ریاست اقلیم کردستان، تأیید کرد.
فیلیپ هاموند وزیر خارجة انگلستان نیز ضمن استقبال از کناره گیری مالکی به تشکیل سریع یک دولت فراگیر و متحد در عراق فراخوان داد. وزیر خارجة انگلستان اضافه کرد، کشورش متعهد به همکاری با یک دولت فراگیر در عراق است که از بلوک‌های اصلی شیعه، سنی و کرد تشکیل بشود.

به گزارش خبرگزاری رویتر، آیت الله سیستانی ضمن حمایت از تشکیل دولت جدید توسط حیدر العبادی گفت که انتقال مسالمت آمیز قدرت در عراق فرصتی نادر برای حل و فصل بحران های سیاسی و امنیتی در این کشور است.
رویتر افزود: مرجع بزرگ شیعیان ضمن دعوت از مردم عراق به وحدت و یکپارچگی از ارتش این کشور خواست به منظور جلوگیری از تنش های فرقه ای تنها پرچم عراق را بلند کنند و از بکارگیری شعارهای فرقه ای مذهبی دوری جویند.
درهمین حال سند نامه آیت الله سیستانی  درمورد لزوم برکناری مالکی انتشار یافت.
در این سند که نامه آیت الله سیستانی به سران حزب الدعوه عراق است، ازجمله چنین آمده است:
(نشان دادن تصویر نامه با خط و امضای سیستانی)
به‌دنبال درخواست راهنمایی در رابطه با مناصب که در نامه مورج 26 شعبان 1435 شما آمده بود می خواهم به اطلاع شما برسانم که با توجه به شرایط سختی که عراق عزیز در آن به‌سر می برد و ضرورت برخورد با بحران های صعب العلاح با دیدگاهی متفاوت از گذشته،  ضروری می بینم که به انتخاب نخست‌وزیر جدیدی که از مقبولیت ملی گسترده ای برخوردار باشد و بتواند با سایر رهبران سیاسی از سایر ترکیب های جامعه برای نجات کشور از تهدیدات ترورستی و جنگ فرقه‌گرایانه و تجزیه عراق کار کند، سرعت ببخشید.

رادیو عربی سوا گفت: حیدر العبادی در بیانیه ای اعلام کرد عراق به روابط ممتاز با همه کشورهای جهان مبتنی بر احترام متقابل و عدم دخالت در امورد داخلی یکدیگر چشم دوخته است، حیدر العبادی افزود: دولت آینده او استراتژی جدیدی را در برخورد بغداد با جامعه بین‌المللی در پیش خواهد گرفت که مبتنی بر منافع مشترک و کنار گذاشتن اختلافات خواهد بود.

به گزارش تلویزیون دولتی العراقیه رئیس پارلمان دکتر سلیم الجبوری  گفت اتحاد ملی باید در تشکیل دولتی بر اساس شراکت و نه مشارکت سرعت ببخشد.
سلیم الجبوری رئیس پارلمان گفت: از فراکسیونهای سیاسی که این استحقاق مربوط به آنهاست به‌ویژه اتحاد ملی خواسته می‌شود که تشکیل دولت را سرعت بدهند و مصالح کشور را بر مصالح جزئی اولویت بدهند و به زمان بندیهای قانون اساسی ملتزم باشند و تمامی ترکیبها در آن شراکت داشته باشند و نه فقط مشارکت...

مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان در تماس تلفنی با حیدر العبادی درباره تشکیل دولت جدید با او گفتگو کرد.
در بیانیه ریاست اقلیم کردستان آمده است: بارزانی در این گفتگو تاکید کرد ”ضروری است همه ترکیبهای جامعه عراق در تشکیل این دولت شرکت داشته باشند“.


میسون الدملوجی سخنگوی ائتلاف الوطنیه به رهبری ایاد علاوی با اشاره به دیدار یک هیأت از این ائتلاف با حیدر العبادی گفت:  ما در ائتلاف الوطنیه (ملی) روز گذشته یک هیأت را برای ملاقات با حیدر العبادی فرستادیم تا ببینیم که آیا او طرحی دارد، آیا به‌طور واقعی جدیتی در خروج عراق از وضعیت کنونی و بحرانهای پی در پی وجود دارد؟
وی افزود:  اگر در اموری مانند... ایجاد یک دولت شهروندی در عراق و تعدیلات در بسیاری از قوانین فعلی جدیت وجود داشته باشد، ائتلاف الوطنیه با تمام قوا برای حمایت در دولت شرکت خواهد کرد.  

دکتر ظافر العانی، رئیس فراکسیون ائتلاف نیروهای ملی  به تلویزیون التغییر گفت:. حیدر العبادی و هرکس دیگر در دولت جدید باید این حقیقت را درک کند که یک جامعه انقلابی و بپاخاسته وجود دارد و این جامعه خواسته‌های عادلانه‌ و حق و حقوقی دارد. …اگر  حیدر العبادی و سایر شرکا خواسته‌های ما را برآورده نکنند، و  به خواسته‌های استانهایمان پاسخ ندهد، ما در دولت شرکت نخواهیم کرد.


دکتر احمد المساری از رهبران ائتلاف الوطنیه  به تلویزیون العربیه گفت:   قبل از هرچیز باید  خواسته‌های استانهای ششگانه و حقوق این استانها  تأمین شود…همچنین اجرای قانون عفو عمومی،  آزاد کردن زندانیان و ایجاد توازن در اداره دولت عراق در تمامی مؤسسات آن از امنیتی تا نظامی. و تجدید نظر در قوانین ستمگرانه ای که اعمال می‌شد مواردی است که باید حل و فصل شود:  

رسانه‌های خبری جهان در مطالب متعددی، علل شکست و برکناری مالکی را ارزیابی می‌کنند؛ به گزارشی در این رابطه توجه فرمایید:
گزارش:
روزنامة گلف‌نیوز امارات طی مقاله‌یی با عنوان «چرا مالکی در عراق شکست خورد»، می‌نویسد: «(مالکی) ترجیح داد به (رژیم) ایران مدیون باشد که تمایل آن برای تبدیل‌کردن عراق به قلمرو خودش کاملاً مستند شده بود. مالکی روابط بسیار نزدیکی را با قاسم سلیمانی حفظ کرد... بدون مبالغه برای تمامی اهداف عملی، این سلیمانی بود که عراق را هدایت می‌نمود».
تلویزیون سراسری فرانسه در مرکز خبررسانی خود مطلبی را با این عنوان درج کرده است: «چهار خطای نوری مالکی، که همه از او نفرت دارند». این منبع خطاهای مالکی را این‌طور بر شمرده است:
برانگیختن دشمنی اکثریت علیه خودش
سرکوب کسانی که هم‌آیین او نیستند
نزاع با کردها
و خشمگین‌کردن متحدان بین‌المللی
بی.بی.سی. جهانی با عنوان «سال‌های مالکی: در تصویر» از جمله این عکس را درج کرده، و می‌نویسد: «بسیاری از عراقیان خشم خود را علیه مالکی ابراز کردند و او را یک رهبر بیش از پیش استبدادی می‌دانستند».
خبرگزاری بلومبرگ نیز، می‌نویسد: «تلاش نوری مالکی... برای باقی‌ماندن در منصبش از سوی بلوک سیاسی خود او رد شد؛ حزب‌الدعوه از رهبران سیاسی خواست که مالکی را رد کنند و با جانشینش... همکاری نمایند».
سی.ان.ان. نیز طی یک گزارش تحلیلی نوشته است: «به‌نظر می‌رسد (مالکی) با همان تاکتیک‌هایی که خودش به‌نحو مؤثر در گذشته از آن استفاده می‌کرد، شکست خورده است».

به گزارش تلویزیون الرافدین در فلوجه 35 تن از شهروندان طی 24ساعت گذشته بر اثر آتشباری نظامیان مالکی بر مناطق مختلف فلوجه کشته و مجروح شدند. یک زن و 4 کودک در شمار کشته‌شدگان هستند.
همچنین در اثر بمباران حویجه توسط نظامیان مالکی 15نفر کشته و دهها نفر مجروح شدند.