اجلاس رسمی پارلمان اروپا - سخنرانیهای نمایندگان در جریان تصویب قطعنامه

تأکید نمایندگان بر لزوم تغییر شرایط حقوق بشر در ایران ضرورت تأمین حفاظت مجاهدان مستقر در لیبرتی در اجلاس رسمی پارلمان اروپا در روز پنج شنبه سوم آوریل (14 فروردین) که در آن قطعنامه پارلمان اروپا در مورد استراتژی اتحادیه اروپا در قبال رژیم ایران و مشروط کردن آن به موضوع حقوق بشر به تصویب رسید، شماری از سخنرانان در باره نقض وحشیانه حقوق بشر در ایران وسیاستهای سرکوبگرانه رژیم آخوندی و ضرورت تأمین امنیت و حفاظت مجاهدان مستقر در لیبرتی تأکید کردند.

تونه کلام، نماینده پارلمان اروپا از استونی و عضو کمیسیون خارجی

آقای وزیر، توافق موقت اتمی ثابت کرده است که تحریمها علیه دیکتاتوری مذهبی مؤثر بوده اند. روشن است که تنها فشارهای اقتصادی و انزوای روز افزون باعث شده سران رژیم ایران به فکر راه حلهای منعطفتری بیفتند. لذا مهم است که این تحریمها را حفظ کنیم. ما باید مراقب و هوشیار باشیم تا زمانی که توافق نهایی حاصل شود. چیزی که هنوز از آن خبری نیست. تعلیق نهایی تحریمها تنها در شرایطی می تواند صورت گیرد که رژیم ایران کلیة تأسیسات اتمی خود را ملغی کند، اجازة بازرسی کامل دهد و موضوع تولیدات سیستماتیک موشکی هم در آن قید شود. دوم اینکه هرگونه توافق می باید منوط به یک تغییر قابل رویت در سیاست حقوق بشر رژیم ایران باشد. رژیم ایران هنوز اولین کشور جهان به لحاظ اعدامها و شکنجه است و این چیزی است که در دورة رئیس جمهور جدید هم ادامه داشته است. در پایان می گویم خانم اشتون برای امنیت اعضای اپوزیسیون ایران که در کمپ لیبرتی در زندان هستند، فراخوان داده بود. آنها در حال حاضر گروگان نیروهای امنیتی عراق هستند. تا به امروز 116 نفر کشته و حدود یک هزار از آنها مجروح شده اند.

لذا تابستانی که در پیش داریم بسیار حساس برای حفاظت از جان و وجود این نیروی اپوزیسیون خواهد بود.

درک یان اپینک، نماینده پارلمان اروپا از هلند

برخی فکر می کنند که روحانی یک رئیس جمهور مدره است، من با این حرف مخالفم. در سال 2013 تعداد 660 اعدام در ایران رخ داد که دو سوم آنها در دورة روحانی صورت گرفته است. او همچنین ابوطالبی را به عنوان سفیر خود در سازمان ملل انتخاب کرد. ابوطالبی یکی از همان دانشجویانی بود که در سال 1979 سفارت آمریکا را تسخیر کردند و در واقع یک تروریست است. وزیر خارجه روحانی، ظریف اخیراً یک بازدید از قبر مغنیه کرد که خود نفر اصلی طراحی انفجار بیروت در سال 1983 علیه سربازان آمریکایی بود. در همین حال وضعیت کمپ لیبرتی را داریم که در حصار و مورد حمله است و هیچ کاری برای بهبود این وضعیت صورت نمیگیرد. اینها هیچ کدام روشهای اعتماد سازی نیستند. رژیم ایران تصمیم دارد که غنی سازی را ادامه دهد و تکنولوژی موشکی خود را توسعه دهد تا به سلاحهای هسته یی دسترسی پیدا کند. ما این پروسه را متوقف نمی کنیم و فقط تلاش داریم آن را به تأخیر بیاندازیم. ما می باید درمورد این موضوع بسیارقاطع تر باشیم. الان رژیم ایران دارد با ما بازی میکند ولی شاید برخی افراد اینجا دوست دارند مورد بازیچه قرار گیرند، که بتوانند به خواب و غفلت خود ادامه دهند. من برای نماینده عالی اشتون بهترین آرزو ها را در آینده دارم ولی در عین حال امیدوارم که اسم ایشان بعدها به عنوان «چمبرلین دوران ما» در تاریخ ثبت نشود.

اولدریچ ولاساک، نایب رئیس پارلمان اروپا از جمهوری چک

در اجلاسی که در مورد وضعیت رژیم ایران داریم، میخواستم نسبت به حاشیه رانده شدن حقوق بشر هشدار دهم. به عنوان یک شهروند جمهوری چک، من همچنان خطرهای بی اعتنایی کشورهای همسایه نسبت به نقض حقوق بشر در کشور دیگری را به خاطر دارم. هیچ علامتی از بهبود حقوق بشر در ایران دیده نمیشود. تعداد اعدامهای علنی همچنان رو به افزایش است. سال گذشته 700 نفر. یک دختر 26 ساله قرار است که به زودی اعدام شود. پناهندگانی که از ایران به کمپ اشرف رفتند، در حال حاضر در کمپ لیبرتی در شرایط سختی از آزار و اذیت و شکنجه هستند. همچنین موضوع سرنوشت کشیش مسیحی عابدینی وجود دارد، من سالهاست که این پرونده ها مورد توجه قرار داده ام و عمیقاً باور دارم که هرگونه روابطی با رژیم ایران باید منوط به بهبود چشمگیر در شرایط حقوق بشر باشد.

اورسته روسی، نماینده پارلمان اروپا از ایتالیا

وقتی که ما در مورد رژیم ایران صحبت می کنیم نباید فراموش کنیم که 3000 ایرانی به دلیل آزار و اذیتهای کشورشان به کشور دیگری پناه بردند و ابتدا در کمپ اشرف و حالا در کمپ لیبرتی به عنوان زندانی نگه داشته شده اند. من و بسیاری از همکارانم وضعیت غیر قابل قبول این افراد را بارها مطرح کرده ایم. به رغم این سپتامبر گذشته برخی از آنها که هنوز در کمپ اشرف بودند مورد حمله مسلحانه قرار گرفتند که باعث کشته شدن 52 پناهنده بی گناه عضو اپوزیسیون شد که با همدستی نیروهای عراق صورت گرفت. اجساد آنها ناپدید شده و به خانواده هایشان بازگردانده نشده است و دولت عراق حتی آنها را در یک مکان نامعلوم بدون تشیع پیکر آنها دفن کرده است. طی این حمله 7 نفر شامل 6زن به گروگان گرفته شدند که تا به امروز اطلاعات بیشتری در مورد آنها وجود ندارد. اینها همه جنایت علیه بشریت هستند و من نمی فهمم که چرا خانم اشتون، یک موضع قاطع در محکوم کردن دولت و رژیم ایران در این باره نگرفته است، بلکه برعکس به آنجا سفر کرده و با گذاشتن روسری به حسن روحانی ادای احترام می کند.

پوتیتو سالاتو، نماینده پارلمان اروپا از ایتالیا

باید بگویم که به عنوان نایب رئیس هیأت روابط با ایران در پارلمان اروپا، کاملاً با این خوشبینی که شاهد آن هستیم، مخالفم. همین رویکرد باعث شد که هیأتی به ایران رفتند ولی هیچ یک از اعضای گروه حزب مردم اروپا در پارلمان اروپا در این هیأت شرکت نکرد، این دیدار هیچ نتیجه یی جز تبلیغات برای رژیم ایران نداشت. و بعد هم باعث شد که خانم اشتون به ایران برود رئیس جمهور رژیم ایران تلاش می کند که بیشتر مدره نشان داده شود ولی سخنرانان قبل از من توضیح دادند که وی چه رویکردی با موضوع آزادی دارد که در آن کشور وجود ندارد و ما در مقابل با همان رویکرد دوگانه و منافقانه جواب می دهیم که این دولت باید حتماً مدره باشد چرا که به دنبال رابطة اقتصادی با آن هستیم. اگر ما فقط به اقتصاد فکر کنیم و پرنسیپها را فراموش کنیم، نه تنها کشورها بلکه تمدنها هم نابود می شوند. من امیدوارم که اتحادیه اروپا قاطعانه به پرنسیپهایی که بر اساس آن شکل گرفت پایبند بماند و طبق آن زندگی کند. یعنی این کشورها را وادار به دگرگونی و تغییر فوری به نفع خواستهای مردمشان بکنیم.

کریستوف لیسک، نایب رئیس زیر کمیته دفاع پارلمان اروپا از لهستان

چند هفته پیش وزیر خارجه لهستان، رادسولاو شیکورسکی به ایران سفر کرد، یک حادثة مسخره و البته کمی دردناک هم وجود داشت که در کنفرانس مطبوعاتی آقای شیکورسکی در مورد همکاری اقتصادی و موضوع هسته یی صحبت کرد. ولی او همچنین در مورد حقوق بشر و آزادی بیان و سانسور صحبت کرد و بعد از آن هم موضوع حقوق بشر و آزادی بیان را توئیت کرد، ولی توئیت او توسط مقامات ایرانی سانسور شد و تنها بخشی از توئیت وزیر شیورسکی قابل رویت بود، این شاید یک نمونه مسخره به نظر بیاید ولی در عین حال بیانگر وضعیت داخل این کشور است و می شود تصور کرد که حقوق بشر و خبرنگاران و هرگونه آزادی بیان مورد چه سوء رفتارهایی قرار می گیرد و برای همین لازم است که این مسائل را به رژیم ایران گوشزد کنیم.

باستیان بلدر، نماینده پارلمان اروپا از هلند

مقاصد واقعی رژیم ایران وقتی به برنامه هسته یی آن نگاه میکنیم مشخص است و از طرفی نقش سپاه پاسداران در تجارت جهانی مواد مخدر و توزیع آن بسیار نگران کننده است. اگر شما به تحولات حول آن نگاه کنید می بینید که رژیم ایران نقش جدی بازی میکند. در عین حال ما می دانیم که سپاه پاسداران نقش اصلی را در صنعت تولید هروئین در افغانستان دارد. افراد توسط سپاه پاسداران با شرکت در تجارت مواد مخدر نابود می شوند و باید مراقب شاخکهای سپاه پاسداران که در سراسر جهان و حتی تا آمریکا گسترش دارند، باشیم و همچنین نقشی که حزب الله ایفا میکند.