موضع‌گیری‌های سران و مقامات کشورهای مختلف به‌دنبال حمله به تاسیسات شیمیایی دیکتاتور سوریه

مایک پنس معاون رئیس‌جمهور آمریکا طی یک کنفرانس مطبوعاتی در پرو، درباره حمله به مواضع رژیم اسد، تأکید کرد: «آمریکا با حمایت قوی انگلستان و فرانسه دست به اقدام زد تا... رژیم سوریه و اربابان آن درک کنند که اگر هرگونه استفاده مجدد از تسلیحات شیمیایی علیه بی‌گناهان صورت گیرد، باید قیمتی پرداخته شود».

وی که در یک کنفرانس مطبوعاتی در پرو سخن می‌گفت، افزود: «رژیم سوریه باید بداند و حامیان آنها در ایران و روسیه باید بدانند که ایالات متحده، متحدانش و جهان متمدن آماده‌اند به این تلاش ادامه بدهند تا وقتی که مطمئن شویم، تسلیحات شیمیایی دیگر هرگز علیه غیر نظامیان بی‌گناه در سوریه استفاده نخواهد شد... روسیه و رژیم ایران در طرف غلط تاریخ قرار دارند».
وی افزود: «ما در موقعیتی وارد این اقدام شدیم که... تماماً مطمئن بودیم رژیم سوریه حمله شیمیایی به دوما را انجام داده است... و حداقل این‌که از گاز کلر استفاده شده است... مأموریتی که رئیس‌جمهور به ارتش ما داد، یعنی نابود کردن عناصر کلیدی زیرساخت‌های شیمیایی در سوریه، کاملاً... محقق شد».

وزارت خارجه آمریکا در ارتباط با حمله به مواضع دیکتاتور سوریه، اعلام کرد: «اهدافی که انتخاب کردیم، در قلب برنمه غیر قانونی تسلیحات شیمیایی رژیم سوریه قرار داشت... ما از سال ۲۰۱۳ به دیپلماسی فرصت دادیم تا بتوان به استفاده وحشتناک از تسلیحات شیمیایی در سوریه پایان داد. اما هم‌چنان که در سال گذشته دیدیم، ایم امر محقق نشد».
وزارت خارجه آمریکا، تأکید کرد: «رژیم ایران سال‌ها علناً از ارتش رژیم سوریه حمایت کرده و برای آن پول، آموزش، مهمات و حتی خطوط اعتباری تأمین کرده است. این حمایت، رژیم اسد را قادر ساخته که جنگ علیه مردم سوریه را به پیش ببرد».

۲۹ کشور عضو ناتو به‌دنبال برگزاری اجلاس شورای آتلانتیک شمالی، حمایت خود را از حمله آمریکا، انگلستان و فرانسه به مواضع رژیم اسد اعلام کردند.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو در یک کنفرانس مطبوعاتی در روز شنبه گفت: همه کشورهای متحد ناتو، حمایت کامل خود را از این اقدام... ابراز کردند.... ناتو قویاً استفاده مکرر از تسلیحات شیمیایی توسط رژیم سوریه را محکوم می‌کند. نمی‌توان با مصونیت از تسلیحات شیمیایی استفاده کرد... مسئولان آن باید مورد حسابرسی قرار گیرند...
منبع: سایت ناتو:
امارات متحده عربی حمایت خود را از حمله به مواضع بشار اسد اعلام کرد.

در جلسه شورای امنیت در روز شنبه، قطعنامه محکومیت حملات به رژیم اسد که توسط روسیه ارائه شده بود، با هشت رأی مخالفت، 4 رأی ممتنع و سه رأی مثبت رد شد و به تصویب نرسید.

در همین حال آمریکا، فرانسه و انگلستان پیشنویس یک قطعنامه مشترک جدید را در شورای امنیت برای تحقیقات درباره حملات شیمیایی در سوریه، اجرای آتش‌بس و مذاکرات صلح ارائه کرده‌اند که قرار است مذاکرات پیرامون آن از روز دوشنبه شروع شود.

ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه گفت: «این یک عملیات بزرگ بود که روی اهداف مرتبط با زرادخانه شیمیایی رژیم سوریه تمرکز داشت... اکنون باید مطمئن بشویم که هیچگونه امکان دیگری برای بشار اسد وجود نداشته باشد که از تسلیحات شیمیایی استفاده کند».
وی با انتقاد از بی‌عملی کشورهای غربی در سال ۲۰۱۳ پس از نقض خط قرمز تسلیحات شیمیایی توسط دیکتاتور سوریه، گفت: «بی‌عملی در سال ۲۰۱۳ به ده‌ها هزار کشته، جابجایی‌ها، کشتارها و اقدامات وحشیانه و استفاده از تسلیحات شیمیایی منجر شد... لذا باید به بشار اسد پاسخ داده می‌شد».

تلویزیون سی.ان.ان. گزارش داد، مقام‌های ارشد آمریکایی اطیمنان خاطر دارند که در حمله شیمیایی رژیم اسد به دوما، از هم از گاز کلر و هم از گاز سارین استفاده شده است.

سی.ان.ان. هم‌چنین مصاحبه‌هایی را که در شمال سوریه با قربانیان و شاهدان جنایت شیمیایی دوما انجام داده، پخش کرد که صحنه‌های دردناک این جنایت را توصیف کردند.