تصویب قطعنامه دو حزبی در کنگره ایالات متحده در حمایت از قیام مردم ایران

روز سه‌شنبه کنگره آمریکا، قطعنامه دو حزبی ۶۷۶ را در حمایت از قیام مردم ایران و در محکومیت سرکوب قیام‌کنندگان توسط رژیم آخوندی، با اکثریت قاطع ۴۱۵ رأی مثبت به‌تصویب رساند.

قطعنامه کنگره آمریکا که توسط اد رویس رئیس و الیوت انگل رئیس دموکرات‌ها در کمیته خارجی مجلس نمایندگان ارائه شد، در مجموع از ۳۵ حامی مشترک شامل نمایندگان ارشد هر دو حزب برخوردار بود.

بلافاصله بعد از تصویب قطعنامه، مایک پنس معاون رئیس‌جمهور آمریکا در پیامی در استقبال از آن، گفت: «مجلس نمایندگان، گام مهمی برداشت و پیام روشن و صریحی را در حمایت از معترضان شجاع ایرانی فرستاد که هم‌چنان جان‌های خود را برای آزادی به خطر می‌اندازند. مردم آمریکا در کنار آنها ایستاده‌اند».

مایک پنس هم‌چنین اعلام کرد که با اد رویس و الیوت انگل ارائه‌دهندگان قطعنامه حمایت از قیام مردم ایران در کنگره دیدار کرده است؛ معاون رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «دیدار دو حزبی و سازنده‌یی با رئیس کمیته خارجی اد رویس و (رئیس دموکرات‌ها در این کمیته) الیوت انگل درباره اعتراضات ایران داشتم. روز سه‌شنبه مجلس نمایندگان به حمایت از مردم آزادی‌خواه ایران که مشغول اعتراضات صلح‌آمیز هستند، رأی داد».

وی از اد رویس و انگل برای پیگیری این مسئله تشکر کرد.
پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز در پیام خود بعد از تصویب قطعنامه ۶۷۶، تأکید کرد: «مجلس نمایندگان با رأی قاطع دو حزبی ۴۱۵ به ۲، به حمایت از حق مردم ایران برای اعتراض علیه رژیم بی‌رحم (حاکم بر ایران) رأی داد».

قطعنامه مصوب کنگره آمریکا تحت عنوان «حمایت از حقوق مردم ایران برای آزادی بیان، محکومیت رژیم ایران به‌خاطر سرکوب اعتراضات مشروع»، با یادآوری شروع قیام مردم ایران در ۲۸ دسامبر و گسترش آن به شهرهای سراسر کشور، تأکید می‌کند: «این بزرگ‌ترین اعتراضات ضد حکومتی در ایران از ژوئن ۲۰۰۹ تاکنون است... معترضان، به مسائل اقتصادی بسیاری اعتراض کرده‌اند؛ از جمله به فساد گسترده رژیم (حاکم) و کنترل سپاه پاسداران بر اقتصاد کشور. آنها فعالیت‌های پرهزینه و بی‌ثبات‌کننده رژیم در خارج از جمله حمایت آن از گروه‌های تروریستی مثل حزب‌الله و رژیم قاتل اسد در سوریه را محکوم کرده‌اند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که بیش از ۱۰۰۰ تن از ایرانیان دستگیر و چندین تن از آنها در ارتباط با این اعتراضات کشته شده‌اند. حکومت ایران دسترسی به اینترنت موبایل را قطع کرده و به شرکت‌ها فشار می‌آورد تا برنامه‌های شبکه‌های اجتماعی مورد استفاده فعالان برای سازماندهی... اعتراضات را بلوکه کند».

قطعنامه مصوب مجلس نمایندگان آمریکا، می‌افزاید: «کنگره اختیار ارائه اجازه تکنولوژی‌های ارتباطی برای ایران به‌منظور بهبود توانایی مردم ایران برای بیان آزادانه را فراهم کرده است... کنگره اختیار لیست‌گذاری و تحریم عناصر رژیم ایران را که در فساد گسترده و نقض جدی حقوق بشر دست دارند فراهم کرده است؛ سپاه پاسداران و شبه نظامیان بسیج آن، به‌خاطر طراحی و نقض جدی حقوق بشر علیه مردم ایران از جمله شکنجه بی‌رحمانه و طولانی مخالفان سیاسی، تحریم شده‌اند... این رژیم مستمراً حقوق بشر شهروندان ایران را نقض کرده است از جمله با محدودیت‌های جاری، سیستماتیک و جدی آزادی تجمع و انجمن صلح‌آمیز و آزادی عقیده و بیان شامل استمرار بستن مطبوعات، دستگیری روزنامه‌نگاران و سانسور (آزادی) بیان در شبکه‌های آنلاین مثل وبلاگ‌ها و وب‌سایت‌ها بلوکه شده‌اند... در ۲۹ دسامبر ۲۰۱۷ وزارت خارجه آمریکا قویاً دستگیری معترضان مسالمت‌آمیز را محکوم و تأکید کرد که «سران (رژیم) ایران یک کشور ثروتمند با تاریخ و فرهنگی غنی را به حکومتی تبدیل کرده‌اند که صادرات اصلی آن خشونت، خونریزی و هرج و مرج است».

قطعنامه مجلس نمایندگان آمریکا سپس با ذکر موضع‌گیری‌های بین‌المللی در حمایت از قیام مردم ایران و محکومیت اقدامات سرکوبگرانه رژیم از جمله از سوی دولت‌های فرانسه، انگلستان و کانادا و با تأکید بر التزامات بین‌المللی رژیم از جمله طبق اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، می‌افزاید: «مقامات رژیم ایران، با نقض این التزامات و سایر التزامات بین‌المللی، به نقض حقوق بنیادین مردم ایران ادامه می‌دهند».

قطعنامه با توجه به مفاد ذکر شده، ۹ خواسته و نتیجه‌گیری را مطرح می‌کند:
۱- مجلس نمایندگان آمریکا در کنار مردم ایران می‌ایستد که در حال انجام اعتراضات مشروع و صلح‌آمیز علیه یک رژیم سرکوبگر و فاسد هستند.
۲- محکومیت نقض‌های جدی حقوق بشری رژیم ایران علیه مردم ایران و محکومیت فساد گسترده و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده آن در خارج.
۳- بیانیه‌های حمایت از معترضان از سوی متحدان کلیدی را مورد توجه قرار می‌دهد و همه دولت‌ها و نهادهای دموکراتیک را فرا می‌خواند تا به‌روشنی از حقوق مردم ایران برای زندگی در یک جامعه آزاد، حمایت کنند.
۴- خواهان آن می‌شود که رژیم ایران از التزامات بین‌المللی در رابطه با حقوق بشر و آزادی‌های مدنی، از جمله آزادی اجتماع، بیان و مطبوعات، تبعیت کند.
۵- از دولت آمریکا می‌خواهد تا با به‌کارگیری تحریم‌های هدفمند و برگزاری اجلاس فوق‌العاده شورای امنیت و شورای حقوق بشر ملل متحد، استمرار نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران را محکوم کند و مکانیسمی را برقرار سازد تا شورای امنیت بتواند بر این نقض‌ها نظارت کند.
۶- دولت آمریکا را تشویق می‌کند که مجوز تکنولوژی ارتباطات برای ایران را تسریع کند تا توانایی مردم ایران برای بیان آزادانه، بهبود یابد.
۷- شرکت‌ها را فرا می‌خواند تا درخواست‌های رژیم را برای قطع مردم ایران از شبکه‌های اجتماعی و سایر امکانات ارتباطی، رد کنند.
۸- به تاریخ پر افتخار و فرهنگ غنی ملت ایران احترام می‌گذارد و تماماً از تلاش‌های مردم ایران برای ترویج برقراری آزادی‌های بنیادین حمایت می‌کند که پایه ظهور یک سیستم سیاسی است که آزادانه انتخاب شده و باز و دموکراتیک باشد.
۹- از رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا می‌خواهد در همکاری با جامعه بین‌المللی، تضمین کنند که نقض‌های حقوق بشری، بخشی از تمامی مذاکرات رسمی و غیر رسمی چند جانبه و دو جانبه در ارتباط با رژیم ایران باشد.